Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967.

Op 17 oktober 1970 werd The Who uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica met ‘See me, feel me’. Het nummer werd geschreven door Pete Townshend.  ‘See me, feel me’ was de laatste song van de rockopera ‘Tommy’.  In het voorjaar van 1969 was ‘Pinball wizard’, ook afkomstig van ‘Tommy’, ook een hit geworden. Tommy vertelt het verhaal van een doofstomme, blinde jongen die toch een flipperkampioen wordt. Na het breken van een spiegel kan Tommy weer alles waarnemen en daarna wordt hij een goeroe.  The Who speelt een groot deel van de rockopera live op Woodstock.  (De LP is dan nog maar net uit). ‘See me, feel me’ bereikt de 1e plaats in Amerika. In de Veronica Top Veertig scoort The Who een nummer 3 hit. O.a. The New Seekers coveren The Who met de single ‘Pinball wizard/ See me, feel me’. (1973) In 2008 komt Di-Rect met een eigen versie van ‘Tommy’.

 
Translate »
Share This