Op 4 november 1967 komen The Motions binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Tonight will be stoned’. Het nummer werd geschreven door Gerard Romeyn jr. (voorheen Tee Set) en Sieb Warner. De Haagse nederbeatband werd opgericht in 1964 en bestond uit Henk Smitskamp (basgitaar), Robbie van Leeuwen (gitaar), Rudy Bennett (zang) en Sieb Warner (drums). Robbie schreef de eerste single ‘It`s gone’, die begin 1965  binnen kwam in de Veronica Top Veertig. Hoewel de single maar één week genoteerd stond (nummer 39), was The Motions de eerste Nederlandse beatgroep die in deze lijst belandde.

In 1965 komt het debuutalbum ‘’ Introduction To The Motions’ uit, dat uitgroeit tot een klassieker.  Met het protestlied ‘Wasted words’ scoort The Motions op de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Amper een jaar later strekt de populariteit van The Motions zich inmiddels uit tot Amerika en Engeland. Tijdens de opnamen van de tweede LP ‘Their Own Way’ krijgt de band internationale hulp van John Stewart.  Hij was de manager/producer van The Walker Brothers. In 1966 scoort de groep top 10 hits met ‘Why don`t you take it’ en ‘It`s the same old song’.

Aan het einde van 1966 scoort Rudy Bennett een solo hit met ‘How can we hang on to a dream’. Robbie van Leeuwen verlaat The Motions in 1967 om zijn nieuwe band op te zetten: Shocking Blue. Zijn plaats wordt ingenomen door Gerard Romeijn, de schrijver van ‘Tonight will be stoned’. Het nummer was de opvolger van ‘Wonderful impressions/ Nellie the horse’. De single ‘Tonight will be stoned’ (met kinderkoor) bereikt de 12e plaats in de Veronica Top Veertig. The Motions zullen nog enkele hits scoren en werd in 1970 opgeheven.

 
Translate »
Share This