Op 29 september 1973 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘China grove’ van The Doobie Brothers. Dit nummer werd nog geschreven en ingezongen door Tom Johnston, maar niet lang daarna zou Michael McDonald hem vervangen. ‘China grove’ stond op hun zesde LP ‘The captain and me’, waar o.a.  ook de single ‘Long train running’ op te vinden was. Het album verkocht in Amerika tweemaal platina. De single, gebaseerd op een bestaand stadje in Texas, deed het minder goed. In de Billboard Hot 100 bereikte het nummer de 15e plaats.

De Amerikaanse band wordt in 1969 opgericht door zanger/gitarist/songschrijver Tom Johnston en drummer John Hartman. De uiteindelijke bandnaam wordt bedacht door een huisgenoot van Johnston; het is hem opgevallen dat de jongens gek zijn op doobies (de Californische benaming voor joint, stickie). 

In 1972 breken The Doobie Brothers internationaal door met ‘Listen to the Music’. Het tweede album ‘Toulouse Street’ wordt beloond met platina. Hun versie van “Jesus Is Just Allright’ (eerder gedaan door The Byrds) wordt hun tweede hit. Ook ‘Long Train Runnin’ en ‘China Grove’ bereiken de Nationale Hitparade. De Troetelschijf ‘China grove’ behaalt daar de 21e positie.

 
Translate »
Share This