• Twitter
  • Facebook

Credits: Island Records

Op 27 oktober, maar dan in 1979,  komen The Buggles binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Video Killed The Radio Star’. In de band speelt Trevor Horn de hoofdrol. Hij begon zijn muzikale carrière als bassist /zanger bij een band die Canterbury Tales heette. Lang bleef hij daar niet spelen. Ongeveer in 1973 had Horn had een studio opgezet met de naam Drumbeat Studios. Het duurde daarna nog een aantal jaren voor hij naam ging maken in de muziekwereld.

In 1977 werd Trevor Horn muzikaal directeur van de begeleidende band van Tina Charles, een wereldhits scorende discozangeres uit die tijd. Ook Geoff Downes en Bruce Woolley maakten deel uit van de band. Met Geoff zou hij in 1979 zijn eerste hit scoren onder de naam “Video Killed The radio Star’, een nummer dat geschreven was door . . . Bruce Wooley.  Deze laatste zette het nummer als eerste op plaat, maar het waren The Buggles die er een hit mee scoorden. (“The Bugs, onze oorspronkelijk keuze, deed te veel denken aan The Beatles en dat succes zouden we nooit kunnen evenaren. Dus werd het The Buggles”).

Trevor Horn over ‘Video killed the radio star’: “Technologie was bezig met alles te veranderen. Je had videorecorders die een grote invloed hadden op het dagelijkse leven. Men begon zelf filmpjes te maken wat we geweldig vonden. Het leek alsof de radio het verleden was en video de toekomst. Er leek een wissel van de macht aan te komen. Dat was het basisidee voor het nummer.” (Boek “I want my MTV”, 2011)

“De oorspronkelijke demo van “Video killed the radio star” werd ingezongen door Tina Charles. Maar eens we een platencontract hadden, moest het arrangement aangepast worden,” aldus de band. “We hebben dan nachtenlang geëxperimenteerd met diverse klanken en geluiden. We wilden zoveel mogelijk ideeën in dat lied samenproppen. Zo werd het een complex popliedje dat erg modern klonk.” (The Guardian)  

 ‘Video Killed The Radiostar’ had de eer om als eerste clip ooit vertoond te worden in de allereerste uitzending van MTV, op 1 augustus 1981. De song bereikte de 17e plaats in de Nederlandse Top 40.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This