• Twitter
  • Facebook

Credits: Parlophone

Aankomende donderdag komt de allerlaatste singel ooit van The Beatles uit: ‘Now and then’. Daar kijken we met spanning naar uit. Maar nu duiken we eerst terug in de tijd! Op 30 oktober, maar dan in 1965, komen The Beatles binnen in de Veronica Top 40 met ‘Yesterday. Drie maanden eerder (14 juni) werd het nummer door Paul McCartney met producer George Martin opgenomen in de EMI-studio’s aan de Abbey Road in Londen. Opmerkelijk: ‘Yesterday’ werd het eerste nummer van The Beatles, dat werd opgenomen door maar één lid van de Fab Four.  Drie dagen later zou er nog een strijkkwartet aan worden toegevoegd. ‘Yesterday’ werd grotendeels gepend door Paul McCartney met a little help van John Lennon.

Aanvankelijk heette de ballad ‘Scrambled Eggs’, met onzinteksten als “Scrambled eggs/Oh my baby how I love your legs/Not as much as I love scrambled eggs”. Lennon herinnerde zich later hoe ze langdurig gezocht hadden naar een titel, maar toen McCartney uiteindelijk aankwam met de titel ‘Yesterday’, vond Lennon het bijna jammer, omdat ze zoveel plezier hadden gehad met Scrambled eggs.

Aanvankelijk probeerden John, George en Ringo de release van ‘Yesterday’ tegen te houden, omdat ze vonden dat dit akoestische nummer teveel afweek van hun andere uitgebrachte songs, maar de release kwam er toch! Gelukkig maar, want heel de wereld omarmde deze song die is uitgegroeid tot een classic. In Nederland werd ‘Yesterday’, afkomstig van het album ‘Help’, een nummer 1 hit in de Veronica Top 40. Dat gold ook voor Amerika, waar het nummer 6 weken bovenaan stond in de Billboard Hot 100. Volgens het Guinness Book of Records is ‘Yesterday’ het meest gecoverde liedje ooit. In totaal zijn er circa 3000 verschillende covers gemaakt. En niet door de minste artiesten, zoals Marvin Gaye, Elvis Presley, Ray Charles, Frank Sinatra, Aretha Franklin, Neil Diamond, Nana Mouskouri, ja zelfs Lee Towers.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This