• Twitter
  • Facebook
Foto: United Press International, wiki

Op 20 augustus, maar dan in 1966, komen The Beatles binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Yellow Submarine’.  Het nummer staat, zoals de meeste Beatles-songs, te boek als een Lennon-McCartney compositie. McCartney beweert echter dat het lied grotendeels zijn idee was. McCartney beschrijft dat hij het idee voor het lied kreeg terwijl hij in zijn bed lag in het huis van de familie Asher in Londen om te gaan slapen: “Ik herinner me dat ik bedacht dat een kinderlied wel een goed idee zou zijn en ik dacht aan beelden en toen kwam ik op de kleur geel, en toen op een onderzeeboot.”

 McCartney had ook Ringo Starr in gedachten als zanger voor het nummer en paste de melodie op hem aan. Volgens McCartney hielp John Lennon wel mee met sommige delen van de tekst, maar zijn het refrein en de melodie van zijn hand. Ook Starr hielp een handje met de liedtekst: hij veranderde ‘Everyone of us has all he needs’ in ‘Everyone of us has all we need’. ‘Yellow submarine’ was de enige Beatles-single, waar Ringo Starr de leadvocals kreeg. Het nummer, titelsong voor de soundtrack Yellow Submarine voor de gelijknamige film, heeft een hoog meezing gehalte.

De opnames in de Abbey Studios in Londen was een ware happening met toeters, bellen, ratels, rinkelend glas, rammelende emmers, geluiden van een kassa en nog veel meer geluidseffecten. Wim Kan maakte in zijn oudejaarsconference dankbaar gebruik van het liedje. Hij maakte er ‘Jelle zal wel zien’ van. Een heuse carnavalskraker. ‘Yellow submarine’ had een flipside om je vingers mee af te likken: ‘Eleanor rigby’. Feitelijk praten we over een single met een dubbele A-kant.  De single bereikte de eerste plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This