Vandaag is het 53 jaar geleden dat er in Londen een legendarisch optreden plaatsvond, dat nog vaak is nagedaan, maar zelden tot nooit is overtroffen. The Beatles gaven op 30 januari 1969 een concert op het dak van hun kantoor aan het Londense Savile Row, nadat ze een maand lang gerepeteerd hadden en nieuwe muziek probeerden te maken. Het proces waar ze als Fab Four doorheen gingen, inclusief een tijdelijke breuk, is terug te zien in de recent uitgebrachte rockumentary ‘Get Back’ op Disney+.

Uiteindelijk leidde al deze inspanning tot opnames die terug te vinden zijn op het album ‘Let It Be’. Hierop is een groot deel te horen van de opnamesessies die plaatsvonden in januari 1969, inclusief enkele nummers die live op het dak werden gespeeld. Met het optreden zetten Paul, John, George en Ringo de straten van Londen op z’n kop, met fans en omstanders die bleven staan om te luisteren en kijken waar de muziek vandaan kwam. Dit tot grote ergernis van enkele buren en omstanders, die de politie op de veroorzakers van de tumult afstuurden.

Terwijl The Beatles op het dak aan het spelen waren, werd het optreden opgenomen in de kelder van het gebouw. Deze opnames zijn nu opnieuw gemixt door Giles Martin (zoon van producer George Martin, die ook bij de originele opnames betrokken was) en Sam Okell. ‘The Beatles: Get Back-The Rooftop Performance’ is sinds vandaag via streamingdiensten te beluisteren. 

Foto: Universal Music

  • Twitter
  • Facebook
 
Translate »
Share This