Op 30 oktober 1965 komen The Beatles binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Yesterday. Drie maanden eerder (14 juni) werd het nummer door Paul McCartney met producer George Martin opgenomen in de EMI-studio’s aan de Abbey Road in Londen. Opmerkelijk: ‘Yesterday’ werd het eerste nummer van The Beatles, dat werd opgenomen door één lid van de Fab Four.  Drie dagen later zou er nog een strijkkwartet aan worden toegevoegd. ‘Yesterday’ is grotendeels gepend door Paul McCartney met a little help van John Lennon.

Aanvankelijk heette de ballad ‘Scrambled Eggs’, met onzinteksten als “Scrambled eggs/Oh my baby how I love your legs/Not as much as I love scrambled eggs”. Lennon herinnerde zich later hoe ze langdurig gezocht hadden naar een titel, maar toen McCartney uiteindelijk aankwam met de titel Yesterday, vond Lennon het bijna jammer, omdat ze zoveel plezier hadden gehad met Scrambled eggs.

Aanvankelijk probeerden John, George en Ringo de release van ‘Yesterday’ tegen te houden, omdat ze vonden dat dit akoestische nummer teveel afweek van hun andere uitgebrachte songs, maar de release kwam er! In Nederland werd ‘Yesterday’, afkomstig van het album ‘Help’, een nummer 1 hit in de Veronica Top Veertig. Dat gold ook voor Amerika, waar het nummer 6 weken bovenaan stond in de Billboard Hot 100. Volgens het Guinness Book of Records is ‘Yesterday’ het meest gecoverde liedje ooit. In totaal zijn er circa 3000 verschillende covers gemaakt. En niet door de minste artiesten, zoals Marvin Gaye, Elvis Presley, Ray Charles, Frank Sinatra, Aretha Franklin, Neil Diamond, Nana Mouskouri en Lee Towers.

 
Translate »
Share This