Vandaag viert Terry Jacks zijn 77e verjaardag. Gefeliciteerd! De Canadese zanger en songwriter is vooral bekend van ‘Seasons In The Sun’, zijn classic uit 1973.  Daarvoor proefde Jacks al van het succes met zijn band The Poppy Family. In deze groep zat ook Susan Pesklevits, met wie de zanger in 1967 trouwde. Met de single ‘Which way you`re going, Billy’ had Terry met The Poppy Family in Nederland a een dikke airplay hit. In Canada (waar de zanger vandaan komt) stond dit nummer op#1 en in de Amerikaanse Billboard Hot 100 een nummer 2 notering. Begin 1973 werd het huwelijk van terry en Susan ontbonden.

Een jaar later scoorde Jacks een solo hit met ‘Seasons In The Sun’.  Eigenlijk was het liedje bedoeld voor The Beach Boys  is in deze uitvoering aanvankelijk bedoeld voor The Beach Boys, maar het werd niet uitgebracht.  Het werd wel opgenomen, waaraan de zanger zelf ook meewerkte. ‘Seasons in the sun’ werd een wereldhit: er worden meer dan vijftien miljoen platen van verkocht. Het origineel is trouwens van Jacques Brel. ‘Le moribon’ was een levenslied en ging over een man die op sterven ligt en beseft dat hij de volgende lente niet meer zal meemaken. Het is Rod McKuen, die tijdens een lange reis door Frankrijk, gegrepen wordt door het nummer en het vertaalt tot ‘Seasons in the sun’.  O.a. The Fortunes, The Beach Boys en Nirvana maken een cover van het nummer.

Nog datzelfde jaar scoort Terry Jacks opnieuw een top tien hit met ‘If you go away’. Origineel ook al van Jacques Brel als ‘Ne me quitte pas’. Volgende nummers blijken minder succesvol en Jacks schrijft en produceert later vooral voor anderen. Later is hij meer betrokken bij het milieuactivisme.

 
Translate »
Share This