2 april was de verjaardag van Serge Gainsbourg. De Franse zanger, acteur en regisseur werd geboren op deze dag, maar dan in 1928. Serge leefde een bewogen leven. Hij wil een groot schilder worden, maar zijn talenten waren niet om over naar huis te schrijven. Uit frustratie vernietigt hij op een dag al zijn doeken. Meer succes heeft hij in casino`s en nachtclubs, als hij optreedt als crooner.

Wanneer hij de avant-gardistische zanger-schrijver Boris Bivan aan het werk ziet in een zaaltje, waar hij zijn publiek choqueert met zijn teksten, raakt Serge onder de indruk: dit wil ik ook! Zijn eerste platen neemt hij begin jaren zestig op. Met zijn scherpe tong wordt hij als snel als zanger van het Franse chanson een buitenbeentje. Zijn teksten vallen op en worden langzamerhand gewild. Zangeressen als Petula Clark tot Vanessa Paradis nemen zijn nummers op.

In 1967 koppelen platenbazen Gainsbourg aan filmidool Brigitte Bardot. Samen nemen ze het nummer ‘Je T`Aime, Moi Non Plus’ op. Het hijgnummer zorgt voor ophef, maar wordt geen hit. De zangkunsten van Bardot zijn dan niet zo hoog aangeschreven als haar sexappeal. Twee jaar later neemt de Franse zanger het nummer nogmaals op, nu met Jane Birkin. Het wordt een wereldhit! ‘Je T`Aime, Moi Non Plus’ wordt de personificatie van de vrijgevochten sixties. Jane is Serge`s grote liefde en ze krijgen een relatie. Uiteindelijk verlaat ze hem, als hij ten onder gaat aan drank en sigaretten.  uiteindelijk overlijdt Serge aan zijn 3e hartaanval, op 2 maart 1991.     #Flashback

 

 

 
Translate »
Share This