• Twitter
  • Facebook

Credits: EMI

Op 14 november, maar dan in 1975, ligt het album ‘A Night at the Opera’ van Queen in de platenwinkel. Al met al een wondertje, aangezien Norman Sheffield, de oud-manager van Queen, de release van de LP wilde tegenhouden. Hij zag het openingsnummer ‘Death on two legs’ (Dedicated to . . . )  als een regelrechte aanval op zijn persoon.  Freddie Mercury had het nummer uit woede geschreven. Feitelijk was het ook een directe aanval op Sheffield, die door hun toenmalige platenmaatschappij Trident werd aangesteld. De overige leden van de band vonden de tekst zo wreed dat ze aan Freddie vroegen of het inderdaad zo hard moest zijn. Maar de schrijver besliste, zo werd uiteindelijk geoordeeld. De release van ‘A night at the opera’ kwam er toch. Uiteindelijk kon de zaak buiten de rechtszaal worden gehouden.

De naam van het album is afgeleid van de film A Night at the Opera, een klassieke komedie uit 1935 van de Marx Brothers. Toen de band een vrije avond had van het opnemen in de studio zaten ze een (destijds net uitgevonden) video van deze film te kijken, en daar de band bezig was met het opnemen van het operagedeelte in Bohemian Rhapsody, vonden ze de titel erg passend voor het nieuwe album.

‘A night at the opera’ was tot dan toe het duurste album, ooit in Engeland geproduceerd. Dat kwam vooral vanwege de hoge kosten die gemaakt werden voor de mini-opera van Freddie Mercury: ‘Bohemian rhapsody’. De opnames van deze classic alleen al nam drie weken in beslag, waaronder zeven dagen voor de zangpartijen. Producer Roy Thomas Baker herinnerde zich dat hij in totaal zo’n 180 verschillende opnames moest mixen van de vocalen.

“We begonnen met het eerste deel van Bohemian rhapsody en het rockgedeelte,” aldus Baker. “Het middengedeelte was oorspronkelijk veel korter gepland, maar Freddie kwam telkens weer met waanzinnige ideeën. Dan kwam hij de studio in en riep: ik heb een idee voor de zang: we stoppen er wat Galileo’s in!”

Op het album stonden meerdere classics, zoals ‘You’re my best friend’ en ‘Love of my life’. Ook ’39 is een zeer gewaardeerd nummer. Dit nummer is geschreven door Brian May en gaat over een man die vanaf de aarde vertrekt om ergens anders een nieuwe wereld te ontdekken. Dan is er nog het memorabele ‘The Prophet’s Song’,  een nummer dat werd geschreven door May, nadat hij een droom had over de invloed van de Bijbel en het verhaal van Noach.

Het album ‘A night at the opera’ werd zeer succesvol en voerde 9 weken lang de Nederlandse Album lijst aan. In 2005 en 2011 verscheen er een nieuwe uitgave van dit album. Een aantal songs van deze plaat bewijzen hun eeuwigheidswaarde met een jaarlijkse hoge notering in de Top 2000 van Radio 2.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This