• Twitter
  • Facebook

Credits: Robert Hoetink

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Atlantic Ocean met:

Babe:

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Babe.  Deze Nederlandse meidenpopband was populair in de jaren zeventig en tachtig, naar het voorbeeld van Luv’. Het trio bestond in eerste instantie uit Gemma van Eck, Rita van Rooy en Monique Hagemeyer. Hagemeyer werd in 1980 vervangen door Margot van der Ven, Van Eck in 1981 door Marga Bult.

De groep Babe werd in 1979 samengesteld door Peter Koelewijn, die ook tekende voor de productie van alle platen, met uitzondering van één singel.  ‘Please me please do’ werd in 1979 de eerste hit voor Babe. Het nummer behaalde de 21e plaats in de Nederlandse Top 40. De opvolger (Never listen to a) ‘Bouzouki player’ deed het al wat beter, maar haalde de top tien niet. Ook andere hits van Babe, zoals ‘The drunken sailor’ en ‘The kiss’ (beide uit 1980) kwamen net niet in de top tien. Babe had succes, maar bleek minder populair dan Luv’.

In 1981 gaf Koelewijn het producer stokje over aan Hans van Hemert. Koelewijn vond dat verandering noodzakelijk was. Maar het nummer ‘Tick-a-thumps my heart’, geproduceerd door van Hemert, bleef steken op nummer 16 in de Nederlandse Top 40. De verandering bleek daarmee niet wat men ervan verwachtte, dus nam Koelewijn het roer weer over. In 1981 deed de groep mee aan een groot songfestival in Korea, ging naar de Nederlandse militairen in Libanon, maakte een toer door Indonesië en verscheen in tv-shows in Oost-Duitsland en Polen.

1981 was een roerig jaar voor Babe, ook omdat leadzangeres Gemma van Eyck vertrok. Uit 250 gegadigden kiest Peter Koelewijn uiteindelijk voor Marga Bult als de nieuwe leadzangeres. Een jaar later was Babe lange tijd in de running om Luxemburg te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Maar: de Luxemburgse omroep koos uiteindelijk voor zangeres Corinne Hermès, die met Si la vie est cadeau het festival zou winnen.

Met Marga in de gelederen werden ‘Together in love again’ (1982) en ‘Dolly, the doll’ (1983) de grootste hits. In totaal wist Bae maar liefst veertien Top 40 hits te scoren, maar geen enkele haalde de felbegeerde top tien notering. De groep ging in juni 1986 uit elkaar, na een slotoptreden op de TT van Assen.

Marga ging solo. Haar carrière ging ronkend van start,wanneer Marga in 1987 Nederland mag vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat deed ze onder het pseudoniem Marcha met het nummer ‘Rechtop in de wind’.  Bult deed het buitengewoon goed en werd vijfde in de finale in Brussel. Ze kreeg van de internationale pers de “populariteitsprijs”.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01THE DRUNKEN SAILOR198008 wk. – 15
02BOUZOUKI PLAYER197907 wk –  16
03THE KISS198007 wk –  13
04TOGETHER IN LOVE AGAIN198206 wk –  13
05TICK-A-THUMPS MY HEART198106 wk – 16

De nummers van Babe staan niet op Spotify.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This