• Twitter
  • Facebook

Credits: EMI

Op 30 augustus, maar dan in 1980,  ging de Alarmschijf van de Nederlandse Top 40 naar ‘Another one bites thedust’ van Queen. Het zou internationaal gezien tot één van Queen`s meest succesvolle singels uitgroeien. Het nummer, geschreven door John Deacon, bereikte o.a. de eerste plaats in Amerika, Canada, Spanje en Israël. Alleen al in Amerika vlogen er meer dan vier miljoen platen over de toonbank.

Hier viel het succes nogal tegen, want het bleef steken op de 14e plaats van de Nederlandse Top 40. De bashook in ‘Another one bites the dust’ is geïnspireerd op ‘Good Times’, een nummer van Chic.  ‘Another one bites the dust’ stond op het Queen album ‘The Game’.   Het oorspronkelijke idee van Deacon was een lied met een cowboy thema, maar na wijzigingen aan onder meer de songtekst was het resultaat een heuse funk track. De opnames vonden plaats in de Musicland Studios in München, met Queen-producer Reinhold Mack. De meeste instrumenten zijn door Deacon zelf ingespeeld (bas, piano, gitaar en percussie op drum). Daarna bracht Freddie Mercury zijn ideeën in.

Roger Taylor voegde een drumloop toe en Brian May leverde bijdragen met zijn gitaar én met een Eventide harmonizer. De speciale effecten werden gemaakt door opnames van de piano- en gitaarlijnen achterstevoren af te spelen en door veel gebruik van de harmonizer. Aanvankelijk wilde Queen het niet op singel uitbrengen, maar Michael Jackson prees het nummer aan na één van zijn concerten en dat bracht Queen op andere ideeën. Gelukkig!

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This