• Twitter
  • Facebook

Credits: Rob Mieremet, Anefo

Vandaag viert Peter Andreas Schaap zijn 77e verjaardag.  Gefeliciteerd! Je zou hem wellicht beter kunnen kennen als zanger en schrijver Peter Schaap. Zijn carrière begon hij echter als onderwijzer. Maar de muziek trok hem al snel: al tijdens studie en werk schreef en zong hij onder de artiestennaam Peter Andreas.  In 1974 resulteerde dat in een professionele carrière in de popmuziek. Peter bracht vier langspeelplaten uit en een verzamelalbum.  Met ‘De hoge heren van het dorp’ (uitgebracht bij CNR) wist hij weliswaar de hitlijsten nog niet te bereiken, maar airplay des te meer en het liedje leverde hem een Tipparade notering op. Het was de springplank naar meer succes.

In het voorjaar van 1975 bereikte zijn singel ‘Adem mijn adem’ de Nederlandse Top 40, net als het nummer ‘Vliegen als een vogel’ in de winter van datzelfde jaar. Peters LP ‘Als een kameleon’ behaalt een top tien notering in de Nederlandse Album lijst.  In 1976 ontving hij de ‘Zilveren Harp’ van de stichting Conamus.  Vanaf 1982 stortte Peter Schaap zich op het schrijven en niet zonder succes!

In 1988 kreeg hij tijdens de Eurocon in Budapest de EURO-AWARD voor zijn romandebuut: “De schrijvenaar van Thyll”. Inmiddels zijn er, naast korte verhalen in diverse tijdschriften en bundels, vele fantasyromans van zijn hand verschenen.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This