Op 15 november 1975 komt Penny McLean binnen in de Nationale Hitparade met ‘Lady bump’. Het nummer werd geschreven door Levay Prager. De Oostenrijkse zangeres was in dezelfde periode ook zeer succesvol als onderdeel van het trio Silver Convention. Aanvankelijk leek ze een carrière te ambiëren in opvoedkunde, tot ze in 1967 trouwde met componist en acteur Holger Münzer.  Met hem trad ze tussen 1966 en 1969 op als het duo Holger & Tjorven. Het repertoire bestond naast internationale folksongs en chansons ook uit door haar echtgenoot gecomponeerde songs.

In 1972 werd het huwelijk ontbonden en Gertrude Münzer nam als zangeres de naam Barbi Münzer aan. Liedjes als ‘Bananendampferkapitän’ en ‘Acapulcobanjopolka’werden in Nederland niet opgepikt. Daarna richtte ze de band Penny Box (ook Penny Explosion) op, waarvan ze haar latere pseudoniem Penny McLean herleidde. De producent Michael Kunze bezorgde haar een platencontract en creëerde het duo Barbra & Helmut. Het bracht niet het grote succes waarop ze hoopte. Vervolgens werkte ze in München als achtergrondzangeres.

Het succes kwam in 1975 met Silver Convention. Het trio werd opgericht in München door producers en liedjesschrijvers Sylvester Levay en Michael Kunze. De twee producers hadden aanvankelijk met een studiogroep succes geboekt met ‘Save me’.  Er moest een gezicht komen bij die groep en dus werden er daarom zangeressen bij gezocht en dat werden Linda G. Thompson (Linda Übelherr), Penny McLean (Gertrude Wirshinger) en Ramona Wulf (Ramona Kraft).

Met de discogolf bereikte het vrouwentrio met ‘Fly, Robin, Fly’ de toppositie van de Amerikaanse Billboard Hot 100 en werden van de single meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Dit succes werd herhaald met ‘Get Up And Boogie’.  In 1977 trad de groep op bij het Eurovisiesongfestival met ‘Telegram’ en bereikte de 8e plaats. Daarna verminderde het commerciële succes. De afzonderlijke leden van de groep gingen hun eigen weg. Gertrude Münzer ging verder onder het pseudoniem Penny McLean en zong solo onder deze naam. Zo werd ‘Lady bump’ aan het einde van 1975 uitgebracht. In Duitsland sleepte de zangeres er een gouden plaat mee binnen. In de Ntionale Hitparade bereikte Penny McLean de 4e plaats.

 
Translate »
Share This