Op 25 augustus, maar dan in 1973, komen Paul McCartney & Wings binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Live and let die’. Paul schreef de titelsong voor de James Bond film samen met zijn vrouw Linda McCartney. Voor de productie tekende George Martin, met wie McCartney bijna non stop voor de Beatles samenwerkte. Het was George Martin, aan wie was gevraagd om de partituur voor de nieuwe James Bond-film ‘Live and let die’ te componeren. Wat voor Paul reden was om zich aan te bieden de titelsong te schrijven.

De makers van Bond zullen een rondedansje hebben gemaakt, zou je denken. Maar filmproducent Harry Saltzman, die de demo hoorde, wilde aanvankelijk dat een zwarte, vrouwelijke zangeres de titelsong zou uitvoeren.  Maar McCartney weigerde. Het nummer dat hij met Linda had geschreven mocht alleen worden gebruikt voor de film, wanneer Wings het mocht uitvoeren. Saltzman stemde uiteindelijk in.

De single werd een wereldwijd succes en was tot op dat moment de meest succesvolle Bond song ooit. In Engeland behaalde het nummer de 7e plaats en in Amerika bereikte het de 2e plaats. Bij Radio Noordzee Internationaal werd ‘Live and let die’ gebombardeerd tot Treiterschijf; de tegenhanger van de Alarmschijf. In de Veronica Top Veertig scoorde Wings met ‘Live and let die’ slechts een 27e positie. Wat dat betreft had Guns & Roses met hun cover uit 1991 een beter resultaat. Of dat terecht is?

 
Translate »
Share This