• Twitter
  • Facebook

Credits: Chrysalis

Terug naar 10 mei, maar dan in 1980! Op deze dag kwam ‘Call Me’ van Blondie binnen in de Nederlandse Top 40. Het nummer werd geschreven door frontvrouw Debbie Harry, samen met Giorgio Moroder, die ook de productie voor zijn rekening nam. In januari 1980 werd het uitgebracht als singel én voor de soundtrack van de film American Gigolo. Eigenlijk had de Italiaanse producer Stevie Nicks van Fleetwood Mac in gedachten voor het nummer. Maar Stevie had net een nieuw contract getekend bij haar platenmaatschappij en moest dit aanbod zodoende afwijzen.

Zo kwam Moroder uit bij Debbie Harry. Hij liet haar het nummer horen, wat toen nog instrumentaal was en als voorlopige titel ‘Man Machine’ had. Debbie ging er voor zitten en schreef in een paar uur tijd de tekst vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon van de film, een mannelijke prostituee. “Dat werd de geboorte van ‘Call me’ met Blondie als uitvoerende band. Het resultaat was een wereldwijd succes. In Amerika stond de singel zes weken op nummer 1. In de Nederlandse Top 40 behaalde Blondie de 9e plaats.

‘Call Me’ werd naast American Gigolo in meer films gebruikt. Ook in Partners, Bride of Chucky, Zoolander, For the Love of Money en Pitch Perfect 3 was het te horen. Het nummer ‘Call me’’  inspireerde U2 bij het maken van het nummer Atomic City, waardoor Harry en Moroder ook daar schrijverscredits kregen.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved

 
Translate »
Share This