Op 8 april 1994 werd het ontzielde lichaam gevonden van Kurt Cobain. Gary Smith, elektricien, vond de frontman van Nirvana in zijn huis in Seatle. Naast hem liggen als stille getuigen een geweer en een afscheidsbrief. “Ik heb de passie niet meer en het is beter om op te branden dan te vervagen”, stond er in een afscheidsbrief gericht aan zijn vrouw Courtney Love, met wie hij een turbulente relatie had.

Cobain werd tegen wil en dank wereldberoemd als zanger en gitarist van Nirvana. De band was een belangrijke exponent van grunge, de Amerikaanse gitaarrock die in Seattle ontstond. Nirvana bracht drie albums uit. De tweede, ‘Nevermind’ (1991) zorgde voor de grote doorbraak. Het omvatte hits als ‘Smells Like Teen Spirit’, ‘Come As You Are’ en ‘Lithium’.

Curt had grote moeite met de aandacht. Hij had het gevoel, dat de wereld zijn boodschap en de artistieke visie van Nirvana niet begreep. Daarbij haatte hij de enorme belangstelling voor zijn privéleven. Niet in het minst, omdat de meedogenloze media zich stortte op het zware drugsgebruik van Courtney en hemzelf. Curt raakte meerdere malen terecht in depressies en overleefde meerdere malen een overdosis aan heroïne. Kurt Cobain voegde zich bij de 27 Club, bekende artiesten die op 27-jarige leeftijd overleden. O.a. Jim Morrison, Jimi Hendrix en Janis Joplin gingen hem voor.

 

 

 
Translate »
Share This