Op 11 mei 1981 overlijdt reggae koning Bob Marley. In zijn jeugd voetbalde Marley graag, maar was ook bezig met muziek. Hij verdiende soms wat bij met zingen op straat. Vanaf zijn 16e vormt Bob Marley samen met Bunny Livingston en Peter Tosh het groepje The Wailers. “Judge Not’ was de eerste single. In het begin hebben de boys weinig succes, maar dankzij deelname aan talentenjachten, het spelen in kleine clubs en opnemen van nieuwe tracks, neemt hun populariteit gestaag toe in Jamica.

De naam van de groep wordt gewijzigd in Bob Marley & The Wailers. Met de single ‘Simmer Down’ pakken ze hun eerste dikke hit in eigen land. Het internationale succes volgt laster. In Nederland is ‘Get Up, Stand Up’ in 1973 hun eerste Top 40 hit. Het succes valt samen met het toevoegen van Rita Marley, Marcia Griffiths en Judy Mowatt als achtergrond zangeressen. Het tilt de reggaestijl naar internationaal niveau en levert Marley veel succes op. “No Woman, No Cry’, ‘Stirr It Up’, ‘Could You be Loved’ en ‘One Love’ zijn enkele van de internationale successen.

In 1977 krijgt Bob Marley last van een wondje aan zijn grote teen. Aanvankelijk denkt Bob aan een voetbalblessure, maar wanneer de wond niet geneest wordt de diagnose huidkanker vastgesteld. Bob Marley laat zijn teen niet amputeren omdat dit in strijd is zijn geloofsovertuiging. De kanker zaait vervolgens uit naar de rest van zijn lichaam. Bob Marley is slechts 36 jaar geworden.

 

 

 
Translate »
Share This