De afgelopen week hebben Nederland en de EBU een alternatieve show aangekondigd dat het Eurovisie Songfestival moet vervangen. Vanwege de uitbraak van het corona virus kan het festival niet doorgaan. Maar vlak voordat Nederland en de EBU bekend maakten dat op 16 mei het Eurovision: Europe Shine A Light uit te gaan zenden met Jan Smit, Edsilia Rombley en Chantal Janzen, maakte Duitsland al bekend de Free European Song Contest te gaan uitzenden.

Vandaag heeft Zweden bekend gemaakt dat op 9 mei het TV programma Sveriges Tolva (Zwedens twaalf) te gaan uitzenden. De Zweedse omroep SVT, die ook het beroemde Melodifestivalen organiseert, laat in het programma alle deelnemende landen en hun liedjes langskomen in het programma. En waar in het Nederlandse alternatief niet gestemd kan worden op de liedjes, doen de Zweden dat wel. Zoals het hoort! Nederland en de EBU zijn daarmee de regie toch echt kwijtgeraakt.

Via een app kunnen de Zweden stemmen op de nummers, behalve voor hun eigen inzending. De 25 inzendingen met de meeste stemmen komen op donderdag 14 mei nogmaals voorbij, waarna de winnaar van de Zweedse twaalf punten wordt uitgeroepen. De Zweedse inzending ‘Move’ van The Mamas is niet verkiesbaar in de stemming, maar wordt uiteraard wel uitgezonden in het Zweedse alternatief.

 

 

 
Translate »
Share This