Vandaag viert de zanger en voormalig frontman van R.E.M., Michael Stipe, zijn 61e verjaardag. Michael staat bekend om de surrealistische teksten in zijn muziek alsook om zijn politiek activisme. R.E.M. wordt gezien als de pionier in de alternatieve rock.  Stipe kwam in contact met Peter Buck, Bill Berry en Mike Mills in 1980, toen hij fotografie en schilderkunst studeerde aan de Universiteit van Georgia.  Het klikte. In dat jaar richtten zij R.E.M. op en verscheen hun eerste single ‘Radio Free Europe’. Het nummer werd veel gedraaid op universiteitsradiostations, en de band tekende een platencontract met I.R.S. Records.

Het debuutalbum “Murmur” maakte indruk: vakblad Rolling Stone koos de plaat tot Album van het Jaar en passeerde daarmee Michael Jackson`s “Thriller”. Naarmate R.E.M. een groter publiek kreeg, kwam in de teksten van Stipe’s de nadruk minder op persoonlijke relaties te liggen en maakte het impressionistische karakter plaats voor een meer directe stijl.

In 1991 boekte de band met “Losing My Religion” hun eerste én grootste hit. De track werd verkozen tot Alarmschijf en bereikte de 1e plaats van de Nederlandse Top Veertig. Ook ‘Everybody Hurts’, ‘Drive’ en ‘Night Swimming’ werden grote hits. Op 21 september 2011 kondigde R.E.M. aan te stoppen. Het was het einde van een indrukwekkende carrière als groep.  Met het nummer ‘In the sun’ had Michael met Chris Martin een nummer 1 hit te pakken in Canada. Het afgelopen jaar verschenen ‘Drive tot he ocean’ en ‘No Time For Love Like Now’. (met Big Red Machine)

 
Translate »
Share This