‘Beat It’ is een single van Michael Jackson, die de Nederlandse Top Veertig bereikte op 23 april in 1983. Het nummer sleepte twee weken eerder de AVRO’s Radio en TV Tip binnen. Michael schreef het nummer voor zijn legendarische LP ‘Thriller’ en Quincy Jones was de producer van de song. Met ‘Beat It’ won Michael Jackson twee Grammy Awards: een voor Record of the Year en een voor Best Male Rock Vocal Performance. Het nummer was ook genomineerd voor Song of the Year, maar deze prijs ging naar Willie Nelson met het nummer ‘Always on My Mind’.

Voor ‘Beat it’ haalden Michael en Quincy inspiratie uit een ander succesvol nummer: ‘My Sharona’ van The Knack.  Michael’s nummer begint met een herkenbare gong, die overgaat in een snelle drumbeat, gevolgd door de gitaar.  Tijdens het instrumentale intermezzo (door Steve Lukather van de band Toto) van het nummer speelt Eddie van Halen (van de groep Van Halen) een elektrische gitaarsolo. Quincy Jones vertelde dat toen men de gitarist voor de eerste maal benaderde, Van Halen niet kon geloven dat hij Jones aan de lijn had. Van Halen vroeg geen loon voor zijn optreden. Hij nam zijn deel op, terwijl Jackson in een andere studio het nummer ‘Billie Jean’ stond op te nemen.

Voor de video had de platenmaatschappij een cast aangetrokken, die bestond uit echte bendeleden. Nadat de politie had moeten ingrijpen tijdens de clip shoot, werd besloten om de clip met acteurs op te nemen. ‘Beat it’ bereikte de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This