Vandaag viert Martin Lee Gore zijn 61e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is één van de oprichters van de groep Depeche Mode. Toen Vince Clarke in 1981, een jaar na de oprichting van de band, uit Depeche Mode opstapte, werd Gore de belangrijkste songwriter van de band. Gore zingt ook in vele nummers, en meestal in deze die omschreven kunnen worden als de ‘zachtere’ ballades. Zijn zachte tenorstem geeft hierbij een duidelijk contrast met de baritonstem van Dave Gahan. Gore zong zelden de eerste stem, een van de uitzonderingen daarop was ‘Somebody’.

In 1976 begonnen Vince Clarke en Andrew Fletcher een bandje genaamd No Romance in China. Ondertussen was Gore op school deel van een groepje dat Norman & the Worms heette. In 1979 besloot Clarke een nieuwe band op te richten met Gore onder de naam French Look. Toen Fletcher zich bij hen aansloot, veranderde de naam in Composition of Sound. Leuk, maar het was het niet helemaal. In 1980 werd ook Dave Gahan lid, waarna de band de naam van de groep veranderde naar Depeche Mode. Gore vertelde dat de naam werd gekozen na het zien van een Frans tijdschrift Depeche Mode wat hij goed vond klinken.

Met hun eerste single ‘Dreaming of me’ wist Depeche Mode in 1981 hun eerste bescheiden hit te scoren. Maar het grote succes liet niet lang op zich wachten. Na ‘New life’ werd ‘Just can’t get enough’ in datzelfde jaar uitgebracht. Die laatste werd bekroond met platina in Engeland. Aanvankelijk viel dit nummer niet op in Nederland. Het haalde in 1981 niet eens de Tipparade. Dat lukte met de opvolger ‘See you’, dat in Engeland ook de top 10 haalde. In 1983 bleef ‘Everything count’ ook steken in de Tipparade, maar in 1984 was het voor Depeche Mode dan ook raak in Nederland met ‘People are people’.  Daarna volgden vele successen, zoals de live uitvoering van ‘Just Can’t Get Enough’, ‘Strange love’ en ‘Enjoy the Silence’. De band verkocht wereldwijd meer dan 100 miljoen albums en is de best verkopende synthpopact aller tijden. Vooral in Duitsland is Depeche Mode nog zeer populair.

 
Translate »
Share This