Vandaag viert Gun-Marie Fredriksson haar 61e verjaardag. Zij is de zangeres van de Zweedse groep Roxette. Samen met Per Gessle vormde ze de kern van de band. Marie Fredriksson is opgegroeid in Östra Ljungby in Skåne en verhuisde later naar Halmstad. Ze volgde van 1975 tot 1977 een muzikale opleiding aan de Volkshogeschool in Svalöv.

Fredriksson en Gessle waren in Zweden allebei al zo’n tien jaar bekend toen ze internationaal succes kregen: Fredriksson vooral solo, Gessle vooral als zanger van de band Gyllene Tider. Ze braken in 1989 samen internationaal door met het nummer ‘The Look’, dat in Nederland drie weken op de 2e plaats stond van de Top 40.

Het verhaal doet de ronde dat het beginsucces mede te danken was aan de Amerikaanse student Dean Cushman, die studeerde in Zweden en op zijn vakantie naar huis het album ‘Look Sharp! op cassette meebracht uit Zweden, waarna hij het aan een plaatselijk radiostation gaf, met het verzoek, de plaat te draaien. Het station ging het titelnummer draaien, waarna het station gebombardeerd werd door reacties van luisteraars. Het resultaat was, dat veel Amerikaanse radiostations ‘The Look’ op hun playlist gingen zetten. In een sneltreinvaart belandde Roxette met de track op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

In hun omvangrijke carrière behaalde Roxette 15 Top 40 hits, waaronder de nummer 1 hit ‘Joyride’. (1991) Andere grote hits waren o.a. ‘It Must Have been Love’ en ‘How Do You Do’. Op 11 september 2002 sallt het noodlot toe. Thuis raakt Marie buiten bewustzijn. In het ziekenhuis werd een hersentumor geconstateerd, die vervolgens succesvol behandeld is. In 2005 vertelde Marie in een interview met het Zweedse blad Aftonbladet dat ze kankervrij is. Daardoor kon Roxette van 2010 tot en met begin 2016 weer toeren, iets waar Fredriksson vanwege gezondheidsredenen en op aanraden van haar artsen midden 2016 weer mee moest stoppen.

 

 

 
Translate »
Share This