María Mendiola, één van de twee zangeressen van Baccara, is overleden. Naast Maria maakte Mayte Mateos deel uit van het succesvolle Spaanse duo. Samen traden ze aanvankelijk op als flamencodanseressen voor toeristen op het Canarische eiland Fuerteventura. Daar werden ze in 1976 ontdekt door de Duitse platenbaas van RCA-Records die hun een contract aanbood. De muziek die ze bij RCA uitbrachten, was een mengeling van popmuziek en disco met een vleugje flamenco. Baccara zong Engelstalige nummers, maar met een Spaans accent (alleen Mendiola sprak eigenlijk Engels). De zangeressen gingen altijd gekleed in zwart (Mateos) en wit (Mendiola).

Maria en Mayte wisten Europa te veroveren met een mengeling van pop en disco en Engels met een aandoenlijk Spaans accent.  De twee Spaanse zangeressen begonnen aanvankelijk op te treden in het Spaanse toeristen circuit als flamingo duo, maar kwamen na allerlei omzwervingen in West-Duitsland terecht. Hier worden zij in januari 1977 ontdekt door Rolf Soja en Frank Dostal, de producers die ‘Yes sir, I can boogie’ schreven. Het nummer werd niet alleen nummer 1 in de Nationale Hitparade, maar o.a. ook in België, Duitsland, Engeland en natuurlijk Spanje. ‘Yes sir, I can boogie’ ging in totaal meer dan 16 miljoen keer over de toonbank. Ook de opvolger ‘Sorry I`m a lady’ bereikt in Nederland de nummer 1 positie. Een jaar later gaan ze naar het Eurovisiesongfestival 1978 in Parijs met het lied ‘Parlez-vous français’. Ze begonnen er als favorieten maar werden uiteindelijk zevende. Na vier albums ging het duo in 1982 uit elkaar.

Er volgde een rechtszaak tussen Mendiola en Mateos. Maria was naar de rechter gestapt omdat ze niet genoeg te horen was op een nummer van Baccara. Volgens haar was het een solonummer van Mateos. Ze kreeg van de rechter gelijk en het nummer, ‘Sleepy-Time-Toy’ moest opnieuw worden gemixt en uitgebracht. Zonder succes. Met ruzie ging Baccara uiteen. Tegen het einde van de nineties richtten zowel Maria als Mayte hun eigen versie van Baccara op. Het succes van vroeger werd echter nooit weer geëvenaard. María Mendiola is 69 jaar geworden.

 
Translate »
Share This