Vandaag viert Marco Borsato zijn 52e verjaardag. Gefeliciteerd, Marco! De zanger, die tegenwoordig vaker te zien is jurylid van The Voice, brak zelf ook door in een talentenprogramma. Dat was tijdens de 6e editie van de Soundmixshow van Hennie Huisman. Hij won glansrijk met zijn vertolking van het nummer “At This Moment” van Billy Vera. Na deze eerste Top 40 hit bracht hij aanvankelijk Italiaanse gezongen singels en albums uit met bescheiden succes.

Het roer moest om én ging om. Vanaf 1994 stapt Borsato over op het Nederlands op aandringen van zijn platenmaatschappij. Marco liet oorspronkelijk Italiaanse liedjes in het Nederlands vertalen of er werd een nieuwe tekst bij geschreven. In 1994 beleefde hij zijn grote doorbraak. Zijn eerste Nederlandstalige single “Dromen zijn bedrog” (cover van Riccardo Fogli) belandde op de 1e plaats van de Top 40 en bleef er 12 weken staan en er worden een kwart miljoen singles van verkocht. Ook de opvolger, “Waarom nou jij” (cover van Riccardo Cocciante) belandt op de 1e plaats. Zijn eerste Nederlandstalige album, “Marco”, verkoopt 2x platina.

Niet alleen de prestatie was belangrijk, maar ook de inhoud van de liedjes. “Toen het me overkwam was ik er mentaal genoeg klaar voor. Ik wist waar Abraham de mosterd haalde en kon alles wat ik al had meegemaakt converteren in iets bruikbaars voor mezelf. Ik geloofde in wat ik deed en wilde iets toevoegen. Toch is muziek iets abstracts. Het is een momentopname, die vaak is gebaseerd op gevoel. Daarmee wil ik zeggen dat je best een mooi liedje kunt maken zonder daarmee in de Top 40 te staan. “ Maar in die lijst kwam Borsato vaak te staan. Heel vaak zelfs! Hij heeft alleen al 16 nummer 1 hits op zijn naam gebracht……..

 

 
Translate »
Share This