Op 29 juli 1974 overlijdt Mama Cass Elliot. Zij was zangeres van The Mama’s & The Papa’s en sterft in het appartement van Harry Nilsson, waar griezelig genoeg, vier jaar later ook Keith Moon van The Who zal overlijden. Verschillende geruchten gingen in de ronde: stikte ze tijdens het eten van een broodje? Had ze een overdosis genomen? Uiteindelijk wijst de lijkschouwing uit dat Mama Cass stierf aan een hartaanval, vermoedelijk veroorzaakt door haar overgewicht.

Tijdens haar middelbareschooltijd kwam ze serieus in aanraking met muziek toen ze in de schoolmusical The Boyfriend een rol als Franse verpleegster speelde. Ze vertrok naar New York en deed audities bij theatergezelschappen en concurreerde daarbij zelfs een keertje met Barbra Streisand.

In die tijd had ze haar naam al veranderd in Cass Elliot. Cass was de koosnaam die haar vader haar gaf (naar de Trojaanse prinses Cassandra, die net zoals de jonge Ellen Naomi roodharig was) en Elliot was de naam van een overleden vriend die ze op deze wijze wilde gedenken. In 1964 ontstond het kwartet Cass Elliot and The Big Three, waar o.m. Denny Doherty en Zal Yanovsky deel van uitmaakten. Al snel werd deze groep herdoopt tot The Mugwumps die opereerde vanuit een nachtclub in Washington. Ze brachten een single uit bij Warner Music, maar tegen het eind van het jaar viel ook deze groep uit elkaar. Elliot begon vervolgens aan een solocarrière in Washington, D.C.

Denny Doherty had zich aangesloten bij John en Michelle Phillips en het trio trad op onder de naam The New Journeymen. Ze vertrokken naar de Maagdeneilanden waar Cass zich al snel bij hen voegde. De groep The Mamas and the Papas was geboren! Ze scoorden een aantal grote hits in de Billboard Hot 100 en ook in Nederland met onder meer ‘Monday, Monday’, ‘California Dreamin’, ‘I Saw Her Again’, ‘Dedicated To The One I Love’ en ‘Twelve Thirty.’ Solo stond ze haar mannetje met de hit ‘Dream A Little Dream’.

 

 

 
Translate »
Share This