• Twitter
  • Facebook

Credits: Jill Furmanovsky

Vandaag viert Liam Gallagher zijn 51e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse muzikant was vooral bekend als de frontman van de britpop/rockband Oasis, waarvan ook zijn oudere broer Noel deel uitmaakte. Later was Liam defrontman van Beady Eye. Liam richtte Oasis samen met Paul Arthurs (gitaar), Paul McGuigan (bas) en Tony McCarroll (drum) op. Later kwam daar Gallaghers oudere broer Noel Gallagher bij.

Hij voegde zich op aandringen van zijn jongere broer Liam bij Oasis. Er was enkel één voorwaarde: volledige creatieve controle over de groep hebben en de tekstschrijver zijn.  Nadat Noel zich bij Oasis voegde ging het steeds beter met de band. Van platenbaas Alan McGee kreeg de band een 6-album contract. De eerste plaat werd ‘Definitely Maybe’, met daarop o.a. de debuutsingle ‘Supersonic’. Deze track pende Noel in een half uur tijd. De plaat kwam op nummer 1 binnen in de Engelse album chart. Op het tweede album (What’s the story) ‘Morning glory?’, zingt hij de hit ‘Don’t Look Back In Anger’.

In de zomer van 2009 verlaat hij de na vele ruzies uiteindelijk de band. Hij wilde geen dag langer meer samenwerken met Liam. Daarop verklaarde Liam aanvankelijk dat het “gedaan” was met Oasis en vormde hij samen met de overige bandleden de band Beady Eye. Heel succesvol was deze band in Nederland niet. In 2014 maakte Liam bekend dat Beady Eye werd ontbonden.

In 2017 verscheen Liam’s soloalbum ‘as you were’, gevolgd door ‘Why me? Why not?’ in 2019. Zijn nieuwste plaat heet ‘C’mon You Know’, die in het voorjaar van 2022 uitkwam.  Op 3 november van dit jaar brengt het label Big Brother Recordings, ter ere van het 25-jarig jubileum van het Oasis B-Sides album ‘The Masterplan’ opnieuw uit. Te weten op CD, cassette en limited-edition dubbel vinyl (heavyweight, zilver, groen en zwart) met geremasterde audio, afkomstig van de ‘Chasing The Sun’ heruitgaven en voor de eerste keer beschikbaar als één collectie.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This