Vandaag, 18 december, viert Keith Richards, gitarist van de Rolling Stones, alweer zijn verjaardag. Hij is 77e jaar geworden en dat ondanks een leven vol sex, drugs & rock ’n roll!  (of is het misschien dankzij?) Anyway: tegenwoordig leeft de rocker vanwege de corona een keurig, haast burgerlijk familieleven.   Al op 8-jarige leeftijd leert Keith op school Mick Jagger kennen. Ze verloren elkaar tijdens de middelbare schoolperiode tijdelijk uit het oog. In 1959 werd Keith vanwege wangedrag van school gestuurd en ging hij naar de kunstacademie. Daar ontmoette hij Dick Taylor, de latere gitarist van de Pretty Things, die op dat moment samen met Jagger in een bluesbandje speelde. De vriendschap werd vernieuwd en Richards, die inmiddels ook Brian Jones had ontmoet, kwam bij de band. Ook Jones kwam erbij. Deze band zou zich ontwikkelen tot de Rolling Stones, die officieel in 1962 hun eerste optreden hadden.

De Rolling Stones werden al snel heel succesvol, vooral nadat manager Andrew Oldham Keith en Mick liet beseffen dat ze ook konden schrijven. Zo pende Keith onder andere de riffs voor (I can’t get no) “Satisfaction”, “Paint It, Black” en “Jumping Jack Flash”. Daarbij heeft hij ook vrijwel het gehele nummer ‘Angie’ geschreven. Keith Richards is vooral bekend door zijn innovatieve gitaarspel. Zijn gitaargeluid vormt daarom ook een groot deel van de ‘Stones-sound’. Zijn performance is altijd onderkoeld naast een enorm energieke Jagger.

Intussen hebben de Rolling Stones meer dan 50 hits in de Nederlandse Top Veertig hits op hun naam gebracht, waaronder 6 nummer 1 hits voor “Satisfaction”(1965), tweemaal voor “Paint It, Black”(1966 en 1990), “We Love You”(1967), “Brown Sugar”(1971) en “Angie”(1973).  Of hij zelf nog bezig is met muziek?

“Zoals gewoonlijk probeer ik wat nummers te schrijven en ik luister naar reggae, blues, jazz, swingbands uit de jaren 40. Ik draai minder hedendaagse muziek, al ben ik wel gecharmeerd van de Teskey Brothers, Australische broers die heel soulful klinken. En ik luister ook geregeld naar de nieuwe tracks van de Rolling Stones die we maakten vlak voordat de pandemie uitbrak.’’

Er is van Keith Richards ook hun autobiografie verschenen: Life. Daarin staat ook een aardige anekdote over Paradiso. Dankzij hun concert in 1975 heeft die Amsterdamse zaal nog altijd een tweede balkonring.,,Ja, we lieten daar een extra balkon aanbrengen, dat weet ik nog, ik wist niet dat dat permanent was. Paradiso is ook een heerlijke zaal, al herinner ik me verder de details niet meer. Maar goed, ik heb ook al aardig wat optredens achter de rug.’’

Jammer genoeg is het Groninger Museum gesloten: daar vindt de grote wintertentoonstelling ‘The Rolling Stones – Unzipped’ plaats. Vanwege de pandemie is deze tot 19 januari gesloten.

 
Translate »
Share This