Vandaag blaast Kate Bush 61 kaarsjes uit op haar verjaardagstaart. Ze is één van de meest succesvolle Britse zangeressen sinds de seventies. Toen ze nog maar 16 was zorgde David Gilmour van Pink Floyd ervoor dat ze tekende bij EMI. Bush debuteerde in 1978 op haar negentiende met de hit ‘Wuthering Heights’, die was geïnspireerd door het gelijknamige boek van Emily Brontë. Het nummer stond in Engeland vier weken lang op de eerste plaats van de hitlijsten.

Ook Nederland viel voor Kate`s debuut, nadat ze te zien was bij AVRO`s Top Pop. Haar eclectische muziekstijl, bijzondere stemgeluid én dans zorgden ervoor dat ze een regelmatig terugkerende zangeres werd in de Top 40. Haar debuutalbum ‘The Kick Inside’ werd zowel artistiek als commercieel gewaardeerd. De plaat, geproduceerd door David Gilmour, bevatte hits zoals “Them Heavy People” en “The Man With The Child In His Eyes”.

David Gilmour wordt haar ontdekker en mentor genoemd, omdat hij haar zowel financieel als moreel steunde tijdens het opnemen van haar eerste demo’s en haar verder promootte bij zijn eigen platenmaatschappij, EMI. Volgens popcritici zijn Gilmour’s invloeden op iedere track duidelijk te horen. In Engeland scoorde Kate bush 25 hits. In Nederland was dat wat minder, maar nummers als ‘Running Up That Hill’, ‘Cloudbusting’ en ‘Don`t Give Up’, een duet met Peter Gabriël, zijn onvergetelijke hits geworden. In 1987 won ze een Brit Award voor “Best British Female Solo Artist” en ontving ze drie Grammy Award nominaties.

 

 

 
Translate »
Share This