• Twitter
  • Facebook

Credits: Eddie, Wikipedia

Vandaag viert John Deacon zijn 72e verjaardag.  Gefeliciteerd! Hij was de bassist van de legendarische rockband Queen. Naast de basgitaar bespeelde hij bij enkele nummers ook gitaar of piano. Daarnaast schreef hij ook nummers van Queen. Zo was hij verantwoordelijk voor ‘Another One Bites The Dust’ en ‘I Want to Break Free’, twee van de grootste hits uit de geschiedenis van de band. Ook pende hij nummers al ‘You’re My Best Friend’ (over zijn vrouw) en ‘Spread Your Wings’. Maar Deacon is ook het enige lid van Queen dat nooit de lead-vocals zong. Hij baalde ervan dat hij geen goede zangstem had: “It’s the one thing I wish I could do, sing. Because it makes song writing much easier.”

Deacons leven kreeg een ingrijpende wending toen hij in 1971 lid werd van de rockband Queen. Deacon had in die tijd een relatie met een schoolvriendinnetje en zij was weer bevriend met de toenmalige vriendin van gitarist Brian May, die op dat moment naarstig op zoek was naar een nieuwe bassist. Na zo’n zes of zeven tijdelijke basgitaristen, werd de jonge student Natuurkunde en Elektrotechniek, John Richard Deacon gevraagd om auditie te doen en hij maakte daar een nogal vreemde indruk: hij zei nauwelijks iets tegen de andere bandleden en begon meteen te spelen. Deacon speelde anderhalf uur lang een strakke en ingewikkelde bassline die hij zelf had bedacht, hierbij viel hij geen moment uit zijn ritme.

Deacon had in het begin zelf nog z’n twijfels over de band. Hij dacht dat de band geen lang leven was beschoren en hij deed z’n baan als bassist aanvankelijk alleen voor het geld. Pas bij het album Sheer Heart Attack raakte Deacon onder de indruk en werd Queen ook voor hem een passie.

John Deacon bleef na het overlijden van zanger Freddie Mercury nog een tijd bij Queen, samen met Brian May en Roger Taylor. De toekomst van de band was in die tijd onzeker.  In 1992 trad Deacon nog op bij het Freddie Mercury Tribute Concert. Queen maakte daarna nog een laatste album van oude studio-opnames met Mercury, getiteld ‘Made In Heaven’ (1995). Daarna kwam er nog een live versie van ‘The Show Must Go On’ met de overgebleven bandleden van Queen en Elton John. In 1997 volgde het laatste Queen-nummer waar Deacon in meegespeeld heeft, ‘No-One But You’ (Only The Good Die Young), en kort daarna verliet Deacon de band voorgoed. John’s enige solo-uitstapje was ; ‘No Turning Back’, de soundtrack van de film van Biggles (1986).

 
Translate »
Share This