De afgelopen nacht is Jaap Dekker overleden. Hij was één van de bekendste boogiewoogie pianisten van Nederland. In de seventies vergaarde hij vooral zijn bekendheid. Na een eerste muziekstudie op accordeon en orgel werd Dekker lid van popgroepen als onder andere Les Copains, Moan en Long Tall Ernie and the Shakers. Rond 1970 speelde hij als entertainment-pianist in verschillende cafés, maar ging zich vervolgens toeleggen op boogiewoogie.

Op het Loosdrechtse Jazzconcours in 1971 werd hij uitgeroepen tot de beste performer van de oude stijl. Vervolgens scoorde hij in die muziekstijl twee gouden platen en eenmaal platina (meer dan 100.000 exemplaren). In 1973 scoorde hij een grote hit in de Veronica Top Veertig met ‘In een groen groen knollenland’.

Ook schreef hij toen reeds muziek voor films en documentaires. Intussen nam hij vele jaren klassiek pianoles. Op latere leeftijd, in 1987, ging hij alsnog naar het conservatorium en voltooide zijn studie op “het Sweelinck” te Amsterdam. Jaap Dekker werd 73 jaar.

 

 

 
Translate »
Share This