De handgeschreven tekst voor ‘Hey Jude’ van The Beatles heeft eerder vandaag 910.000 dollar opgeleverd op een Amerikaanse veiling. De opbrengst was negen maal hoger dan vooraf was ingeschat. Paul McCartney schreef de lyrics, in haast, in 1968, in aanloop naar de opnames in Londen.

‘Hey Jude’ ontstond in het hoofd van Paul McCartney, toen hij de auto pakte om Julian te bezoeken. John Lennon en zijn vrouw Cynthia Powell, de ouders van Julian, liggen dan in scheiding. Aanleiding: John is hevig verliefd geraakt op de Japanse kunstenares Yoko Ono.

Tijdens de autorit ontstaat bij Paul vanuit het niets een liedje met een boodschap voor Julian. Hierover zegt Paul in de docu The Anthology: “’Hey Jules, don’t make it bad, take a sad song, and make it better.’ Ik wilde Julian daarmee zeggen dat ik begreep dat hij verdrietig was door de scheiding, maar dat het allemaal wel goed zou komen.” Later verandert Paul de naam Jules tot Jude, vernoemd naar het karakter Jud uit de film Oklahoma! De single ‘Hey Jude’ bereikt zo`n beetje overal ter wereld de eerste plaats van de charts, zo ook in de Veronica Top Veertig, waar het 7 weken de lijst aanvoert.

 

 

 
Translate »
Share This