Op 27 november 1981 brengt Human League het nummer ‘Don’t You Want Me uit. Bijna niet te geloven, maar op 12 december staat de track al op nummer 1 in de Britse single chart! Het nummer werd geschreven door groepsleden Jo Callis, Philip Oakey & Philip Adrian Wright en afkomstig van hun derde album ‘Dare’. Deze plaat betekent de grote doorbraak voor de Engelse synthpopgroep, die werd opgericht in 1977. Met de track ‘Love Action’ (van ‘Dare’) scoorden ze in Engeland een grote top 10 hit. Ook de opvolger ‘Open Your Heart’ bereikte de Britse top 10 en werd in Nederland hun eerste hit.  Maar ‘Don`t You Want Me’ sloeg alles.

Platenbaas Simon Draper van Virgin wilde ‘Don`t you want me’ als vierde single van ‘Dare’ uitbregen, maar dat viel verkeerd bij Philip Oakey, die niet wilde dat dit LA nieuwe single zou worden uitgebracht.  hij vond dat “het publiek The Human League nu zat is” en dat de keuze voor de “slechte albumtrack” uit zou lopen op een deceptie. Maar Virgin zette door en bracht de single uiteindelijk uit.  Oakey ging hiermee akkoord op de voorwaarde dat er een grote kleurenposter bij de 7″-versie van de single werd uitgebracht, omdat hij dacht dat fans zich opgelicht zouden voelen met enkel een slechte single.

‘Don`t you want me’ bereikte in de Nederlandse Top Veertig de 5e plaats. Behalve in Engeland, scoorde Human League ook een nummer 1 hit met dit nummer in o.a. Ierland, Duitsland, Nieuw Zeeland, Canada en Amerika.

 
Translate »
Share This