Terug naar 9 juli 1977! Op deze dag ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘So you win again’ van Hot Chocolate. Het nummer werd geschreven door Russ Ballard. Hij was eerder de zanger en gitarist van Argent en hij schreef een aantal grote hits voor andere artiesten. Zoals ‘You can do magic’ voor America en ‘I know there`s something going on’ voor Frida. Frontman van Hot Chocolate was Errol Brown.  Muzikaal brak hij in 1969 door, toen hij met een aantal vrienden een reggae versie maakte van het nummer “Give Peace a Chance”, het lied van John Lennon.

Omdat hij de tekst niet mocht veranderen zonder toestemming van Lennon zond Brown een kopie van de opname naar Lennon`s platenlabel, Apple. Het nummer werd met Lennon`s toestemming uitgegeven. De bandnaam The Hot Chocolate Band werd verzonnen door Apple-medewerkster Mavis Smith, dit werd echter al snel afgekort.

In de beginjaren was de sound van Hot Chocolate niet zo succesvol. Dat veranderde toen de disco doorbrak en vanaf 1974 scoorde de groep vele hits. ‘Emma’ werd dat jaar een dikke top 10 hit.  Dat gold ook voor ‘You Sexy Thing’ uit 1975. De opvolger was ‘So you win again’, geproduceerd door Micky Most. In Engeland werd ‘So you win again’ een echte winner, want het behaalde daar de eerste plaats. In de Nationale Hitparade mocht Hot Chocolate de 5e plaats noteren.

 
Translate »
Share This