• Twitter
  • Facebook

Credits: Fotopersbureau-De-Boer

Vandaag viert Henk Hofstede zijn 72e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is de zanger, gitarist, componist en tekstschrijver van de Amsterdamse popgroep Nits. Hofstede richtte in 1974 met Alex Roelofs, Rob Kloet en Michiel Peters de groep op. Alex en Henk kenden elkaar van de Rietveld Kunstacademie. De naam van de band is bedacht door Rob Kloet. Aan een optreden op OOR’s Eerste Nederlandse Groepen Presentatie in het Amsterdamse Paradiso, eind 1975, hielden ze een platencontract over. Bij Burdorf Booking, een sublabel van Dureco, mochten ze in 1976 een eerste singel opnemen: ‘Yes Or No’. Het nummer werd geen hit, maar werd wel opgepikt door de radio en ze stonden met het nummer in de TOP POP studio.

In september 1978 verscheen in beperkte oplage het album ‘The Nits’, dat in Engeland in de roemruchte Rockfield Studio is opgenomen. Eind 1979 kwam het album ‘Tent’ uit, geproduceerd door Robert Jan Stips. (eerder Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster en Transiser). ‘Tutti Ragazzi’, dat in een andere versie ook al op het debuutalbum stond, was de eerste hitsingel. Met het nummer ‘Tutti Ragazzi’ deed de groep mee aan de OOR-elpee Keihard & Swingend. Het Britse toonaangevende muziekblad NME koos de plaat tot het op één na beste Europese album van dat jaar.

Na het uitkomen van de elpee ‘Work’ in 1981, stapte Alex Roelofs uit de groep. Hij had genoeg van het reizen. Zijn plaats werd ingenomen door producer en toetsenist Robert Jan Stips. Het album ‘Omsk’ werd zeer positief ontvangen.  ‘Nescio’ behaalde de top tien in Nederland.  Voor het album ontvingen ze hun eerste Edison. Aangemoedigd door dit succes brachten The Nits nog datzelfde jaar mini-album ‘Kilo’ uit, dat met ‘Sketches Of Spain’ opnieuw een hit opleverde.  In 1984 verscheen de LP ‘Adieu Sweet Bahnhof’, geproduceerd door Jaap Eggermont.

Een andere bekende singel van Nits werd ‘In the Dutch mountains’ (1987). Het was de titelsong van hun succesvolle LP. De groep ontving opnieuw een Edison. In 1988 ook: ditmaal de BV Popprijs! Een jaar later was Nits succesvol met de release van ‘Urk’, dat de hit ‘Adieu sweet Bahnhof’ opleverde. Na ‘Soap bubble box’ bereikte Nits geen notering meer in de Nederlandse Top 40. Het succes van Nits wordt langzamerhand minder. Succesvolle uitschieters bleken ‘Dankzij de dijken’(1995) met Freek de Jonge en ‘Doing the dishes’ (2008). In dat jaar leverde Henk Hofstede ook zijn meest succesvolle album buiten Nits af: ‘Aardige jongens’. (met wijlen Hennie Vrienten en Frank Boeijen)  In 2024 hoopt Nits zijn 50-jarig bestaan te vieren.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This