Vandaag viert Henk Hofstede zijn 71e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is de zanger, gitarist, componist en tekstschrijver van de Amsterdamse popgroep Nits. Hofstede richtte in 1974 met Alex Roelofs, Rob Kloet en Michiel Peters de groep Nits op. Alex en Henk kenden elkaar van de Rietveld Kunstacademie. De naam van de band is bedacht door Rob Kloet. ‘Nit’ staat voor ‘neet, luizeëi, imbeciel en uilskuiken’. Aan een optreden op OOR’s Eerste Nederlandse Groepen Presentatie in het Amsterdamse Paradiso, eind 1975, hielden ze een platencontract over. Bij Burdorf Booking, een sublabel van Dureco, mochten ze in 1976 een single opnemen: ‘Yes Or No’. Het nummer werd geen hit, maar werd wel opgepikt door de radio en ze stonden met het nummer in de TOP POP studio.

In september 1978 verscheen in beperkte oplage het album ‘The Nits’, dat in Engeland in de roemruchte Rockfield Studio is opgenomen. Eind 1979 kwam het album ‘Tent’ uit, geproduceerd door Robert Jan Stips. (eerder Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster en Transiser). ‘Tutti Ragazzi’, dat in een andere versie ook al op het debuutalbum stond, was de eerste hitsingle. Met het nummer ‘Tutti Ragazzi’ deed de groep mee aan de OOR-elpee Keihard & Swingend. Het Britse toonaangevende muziekblad NME koos de plaat tot het op één na beste Europese album van dat jaar.

Na het uitkomen van de elpee ‘Work’ in 1981, stapte Alex Roelofs uit de groep. Hij had genoeg van het reizen. Zijn plaats werd ingenomen door producer en toetsenist Robert Jan Stips. Het album ‘Omsk’ wordt zeer positiefontvangen.  ‘Nescio’ wordt een top tien hit in Nederland.  Voor het album ontvangen ze hun eerste Edison. Aangemoedigd door dit succes brengen The Nits nog datzelfde jaar mini-album ‘Kilo’ uit, dat met ‘Sketches Of Spain’ opnieuw een hit oplevert.  In 1984 verschijnt de LP ‘Adieu Sweet Bahnhof’, geproduceerd door Jaap Eggermont.

Een andere bekende single van Nits wordt ‘In the Dutch mountains’ (1987). Het is de titelsong van hun succesvolle LP. De groep ontvangt opnieuw een Edison. In 1988 wint Nits de BV Popprijs en gaat op tournee door Europa, Rusland en Amerika. Een jaar later beleeft de groep haar commerciële hoogtepunt met ‘Urk’, dat de hit ‘Adieu sweet Bahnhof’ oplevert. Na ‘Soap bubble box’ bereikt Nits geen notering meer in de Nederlandse Top Veertig. Het succes van Nits wordt langzamerhand minder. Commerciële uitschieters zijn ‘Dankzij de dijken’(1995) met Freek de Jonge en ‘Doing the dishes’ (2008). In dat jaar levert Henk Hofstede ook zijn meest succesvolle album buiten Nits af: ‘Aardige jongens’. (met Hennie Vrienten en Frank Boeijen)

In 2024 hoopt Nits zijn 50-jarig bestaan te vieren: “Nu de Golden Earring is gestopt, zijn wij de oudste band van Nederland. Bands als Doe Maar en Bintangs zijn periodes gestopt. Ik vind dat je die jaren niet kan doortellen. Onze band is nooit gestopt, we hebben altijd doorgespeeld, zoals jazzmensen die steeds in een bus of vliegtuig stappen om te spelen tot aan het einde van hun leven. Het zou bijzonder zijn voor ons om de vijftig te halen. Daar gaan we zeker iets mee doen.”

 
Translate »
Share This