• Twitter
  • Facebook

Credits: Virgin Records

Zeg je Heaven 17, dan denk je aan ‘Temptation’, hun energieke single uit 1983. Logisch, want het was in Nederland hun enige hit. Twee maal zelfs, want de remix uit 1993 bereikte de Nederlandse Top Veertig ook. Al hun andere songs werden hier geen hits en bereikten zelfs de Tipparade niet. Jammer, want ‘Come live with me’ had een hit moeten zijn. De band, bestaande uit Martyn Ware (keyboards), Ian Craig Marsh (keyboards) en Glenn Gregory (zang) schreef het nummer voor hun tweede LP ‘The Luxury Gap’.

De groep beleefde zijn hoogtijdagen aan het begin van de jaren 80.  Veel van de teksten van Heaven 17 waren links georiënteerd. De eerste single van de groep, ‘We don’t need this fascist groove thing’, werd door BBC Radio 1 geboycot, omdat de tekst de Amerikaanse president Ronald Reagan zou belasteren.  Ware en Marsh verlieten in 1980 The Human League om onder de naam British Electric Foundation (B.E.F.) voor zichzelf te beginnen. Na het aantrekken van leadzanger Glenn Gregory noemde het trio zich Heaven 17, naar de roman A Clockwork Orange van Anthony Burgess, waarin een popgroep met deze naam voorkomt.

Als producers bleven Ware en Marsh de naam B.E.F. gebruiken. Samen met The Human League, die met een andere bezetting doorgingen, werden ze de pioniers van het gebruik van de drumcomputer in pop en ontwikkelden ze de dansbare synthpop die een van de stromingen binnen de new wave zou worden. De ballad ‘Come live with me’ was in Engeland en Ierland een dikke top tien hit.

 
Translate »
Share This