Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967.

Op 17 januari 1970 werd Hearts of Soul met ‘Fat Jack’ uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica. Deze song werd geschreven door George Kooymans van de Golden Earring en Freddy Haayen tekende voor de productie. De meidengroep uit Hardewijk werd gevormd door de gezusters Bianca, Stella en Patricia Maessen. De zingende zussen werden in 1968 ontdekt en werkten in de late jaren zestig eerst als sessiezangeressen voor onder andere Dusty Springfield.

Hearts Of Soul begeleidde Rob de Nijs op het Nationaal Songfestival in 1969 tijdens de uitvoering van zijn liedje ‘Zaterdagavond’.  Hij won niet;  Lenny Kuhr gaat er met de winst van door met ‘De troubadour’. In 1969 neemt Hearts Of Soul hun eerste single ‘Oh What A Price’ op, dat een Tipparade notering haalt. Later in het jaar komt het debuutalbum ‘Hearts Of Soul’ uit.

In januari wordt de single ‘Fat Jack’ opnieuw uitgebracht, na aanvankelijk alleen de tipparade te hebben gehaald. Maar ditmaal schopt de single het tot Alarmschijf’ en wordt een hit: het liedje bereikt de 18e plaats in de Veronica Top Veertig. De zusjes Maessen doen in het voorjaar van 1970 mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Waterman’. Omdat het festivalreglement op dat moment nog geen groepen toeliet, werd de groep tijdelijk omgedoopt in ‘Patricia en The Hearts of Soul’, alsof het een solozangeres en twee achtergrondzangeressen betrof. Op het festival in Amsterdam eindigden de Hearts of Soul als zevende in de finale.

 
Translate »
Share This