• Twitter
  • Facebook
Credits: Elektra Records

7 december 1942 was de geboortedag van Harry Chapin. Hoewel het zijn grootste ambitie was om een succesvol regisseur te worden, zette hij ook een stap richting muziek en volgde trompetlessen. Samen met twee van zijn broers, Tom en Steve, staat hij later op het podium. Samen met zijn vader en broers vormde hij een folkgroep.  Hij is toch nog even zoekende welke richting hij nu op wil. Chapin begon zijn carrière een vliegersopleiding te gaan volgen, maar deze breekt hij af.  Na een studie filosofie wordt Harry Chapin filmer. Met de docu Legendary Champions weet Harry in 1968 een Oscar nominatie binnen te slepen. Die wint hij niet; maar wel een Academy Award. (1969) Tussen 1965 en 1970 maakt hij niet minder dan 300 films.

Als de folkgroep met pa en broers uit elkaar gaat, maakt Harry in 1972 zijn debuutalbum “Heads And Tales”. Van deze plaat wordt het nummer ‘W.O.L.D.’ uitgeroepen tot alarmschijf en bereikt een bescheiden notering in de Veronica Top Veertig.  Het was in Nederland zijn enigste hit. In zijn eigen land was ‘W.O.L.D.’ een veel grotere hit en werd het nummer zelfs bekroond met platina.  Een nog grotere Amerikaanse hit van hem werd ‘Cats In The Cradle’, dat later o.a. succesvol door Ugly Kid Joe werd gecoverd.  Uiteindelijk zou Chapin elf studioalbums afleveren.

Op 16 juli 1981 komt Harry Chapin komt bij een verkeersongeluk in New York om het leven. Op weg naar een concert wordt zijn auto van achteren aangereden door een vrachtwagen en kreeg een hartstilstand. Harry Chapin werd maar 38 jaar.

 
Translate »
Share This