Vandaag viert Graham Gouldman zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is de enige, die van iedere bezetting van 10CC deel uitmaakte. Liedjes schrijven, dat kan hij als de beste: zo schreef hij mee aan 10CC`s ‘I’m not in Love’ en ‘Dreadlock Holiday’, maar ook van classics als ‘No Milk Today’ (Herman’s Hermits) en ‘Busstop’ (The Hollies). The Yardbirds kijken ook met veel genoegen terug naar Graham, want hij schreef drie hits voor hen, waaronder ‘For your love’.  

De eerste hit van 10cc was het nummer ‘Donna’ dat in augustus 1972 de tweede plaats bereikte in de Veronica Top Veertig. Daarna volgde een hele serie hits als ‘The Wall Street Shuffle’, ‘Life is a minestrone’  en ‘I’m Not in Love’.  Graham Gouldman vertelt over 10cc:  “Het was ook niet echt een doorsneepopband. Anders dan Queen, David Bowie of Elton John wilden wij helemaal geen popsterren worden. Het liefst zaten we in de studio waar we van alles uitprobeerden. De gelijkwaardigheid was bijzonder: er was niet één frontman, we speelden en zongen allemaal en waren onze eigen producer. En omdat we gezamenlijk nummers schreven klinken er zoveel verschillende invloeden in door. Lol Creme en Kevin Godley waren georiënteerd op modern klassiek en Jacques Brel, Eric Stewart hield van rock-‘n-roll en blues, en mijn voorbeelden waren Burt Bacharach, Jimmy Webb en Buddy Holly. Uit die mix ontstond de 10cc-sound.”

Het afhaken van medebandleden Kevin Godley en Lol Creme in 1976 was volgens Gouldman ‘een afschuwelijke ervaring, net een echtscheiding’. Zijn maatje Eric Stewart vertrok drie jaar later na een auto-ongeluk. Maar stoppen met 10cc, zegt Gouldman, was geen optie.  In deze periode hield hij zich ook met andere projecten bezig. Zo verscheen in 1979 zijn solo single ‘Sunburn’, dat met het predicaat Alarmschijf, de 28e plaats bereikte in de Nederlandse Top Veertig. De opvolger ‘Love`s not for me’ (1980) bleef steken in de Tipparade. In de periode 1984 – 1990 maakte hij samen met Andrew Gold deel uit van Wax.  Met hem scoorde Gouldman de hits ‘Right between the eyes’ (1986) en ‘Bridge to your heart’ (1987). 

In de jaren 2006 en 2007 lieten 10cc-leden van het eerste uur weer van zich horen. Zo schreef  Graham samen met Kevin Godley nieuwe nummers.  Gouldman trok uitverkochte optredens, die werden aangekondigd als ’10cc – Graham Gouldman and friends’. Gouldman speelde voornamelijk 10cc-hits, maar ook nummers die hij in de jaren zestig voor andere groepen schreef (The Hollies, The Yardbirds, Herman’s Hermits) ontbraken niet. Paul Burgess en Rick Fenn (beiden speelden ook in 10cc) maken deel uit van de band van Gouldman.  

Met 10cc komt hij op 16 november naar het Concertgebouw in Amsterdam.

 
Translate »
Share This