Op 21 juni 1986 bereikt Janet Jackson de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig met ‘What have you done for me lately’. Het nummer verscheen via het A&M label van Herb Alpert, net als ‘Wonderful world’ van Sam Cooke, die de 1e plaats in Nederland moest inleveren voor Janet.  De single, haar eerste hit in Nederland, werd geschreven door Jackson, Scott McCallum en Jimmy Jam & Terry Lewis en geproduceerd door het laatstgenoemde duo. Jackson schreef een gedeelte ervan en werd gezien als coproducent.

In ‘What have you done for me lately’  wordt een slechte relatie omschreven waarin de partner niet genoeg zijn best doet om Jackson tevreden te stellen, en op haar beurt vroeg zij de titel van het nummer aan hem. (“Wat heb je de laatste tijd voor mij gedaan?”) Ze werd genomineerd voor de Grammy’s voor Best Female R&B Vocal Performance en Best R&B Song in 1987, waarbij Jackson het nummer live opvoerde.

Aanvankelijk leek het er op, dat de jongste Jackson telg zich zou ontwikkelen als actrice. Op 10-jarige leeftijd speelde ze al in de Amerikaanse TV-serie Good Times. Haar titelloze debuutalbum verscheen in 1982, maar ging roemloos ten onder. Kon ook moeilijk anders, want de wereld was in de ban van haar broer Michael Jackson, die in dezelfde week als Janet, zijn album ‘Thriller’ uitbracht.

Met Janet Jackson kwam het gelukkig wel goed. In totaal heeft ze dertig hits gescoord in Nederland, waarvan tien top tien hits. Naast ‘What have you done for me lately’ werd ook ‘Together again’ uit 1997 een nummer 1 hit.

 
Translate »
Share This