Op 24 juli, maar dan in 1978, is Nederland een nieuwe schijf rijker! Terwijl op Hilversum 3 (nu NPO 3FM) nog maar net de Troetelschijf is gestopt, lanceert DJ Frits Spits zijn wekelijkse Steunplaat. Hij doet dat in zijn avondshow De Avondspits, dat dagelijks tussen de 2 en 3 miljoen luisteraars trok. Het waren er zoveel, dankzij zijn ‘neus’ voor nieuwe hits en programmaonderdelen als de poplimerick, de steunplaat en spelletjes als Kruip in de huid van…

Samen met producer de Dikke Blomberg (Tom Blomberg) koos hij wekelijks een nieuwe schijf. “Let The Song Last Forever” van Dan Hill werd uitgeroepen de eerste Steunplaat. “Oh Sheila” van Ready For The World is op 23 September 1985 de laatste. De jingle voor de Steunplaat werd ingesproken door Felix Meurders, die op Hilversum 3 De Daverende Dertig presenteerde, wat daarna de Nationale Hitparade zou worden. Vanaf vandaag zullen we dagelijks in de rubriek Flashback de opeenvolgende Steunplaat keuze van Frits aandacht geven.

De eerste Steunplaat van Frits Spits ging dus naar de Canadese zanger Dan Hill met ‘Let the song last forever’. Het was de opvolger van ‘Sometimes When We Touch’, dat hij in 1977 publiceerde op zijn album ‘Longer Fuse’ en waarvan Rod Stewart, Barry White en Tina Turner coverversies publiceerden. In zijn eigen land werd dit een nummer 1 hit en ook in Amerika was ‘Sometimes when we touch’ zeer succesvol en bereikte daar de 3e plaats in de Billboard Hot 100.  De opvolger, ‘Let the song last forever’ bereikte niet de top tien in Canada en Amerika. In Nederland flopte de plaat, maar aan Frits Spits heeft het niet gelegen…..

 
Translate »
Share This