Op 27 september 1969 komt de debuutsingle ‘Cha La La I Need You’ binnen van The Shuffles in de Veronica Top Veertig. De groep uit Rosmalen bestaat uit zanger Albert Westerlaken, basgitarist Hans van Liempt, gitarist Henk van den Heuvel en drummer Jan van Crey. Aanvankelijk heette de band de Twenky`s en waren ze geïnspireerd door The Shadows en The Ventures. Al na korte tijd werd de groepsnaam The Shuffles. Toen in 1964 The Beatles doorbraken, besloten The Shuffles ook een zanger te zoeken.

Dat werd Albert Westerlaken. De piepjonge Albert zag het wel zitten. Albert zi daar later over: “Ik moest nog met onze pa overleggen of het wel mocht. Ik was nog maar veertien. Ik speelde op een redelijk niveau [voetbal] bij de jeugd van BVV en zat in de tweede klas van de mulo. Ik kon niet alles tegelijk vonden ze thuis. School ging voor, over de rest viel te praten”.

Feitelijk was ‘Sha La La, I Need You’ bedoeld als B-kantje. Als A-kant had de platenmaatschappij gekozen voor ‘Madeleine’. The Shuffles hadden een ambitieuze manager die de fans van The Shuffles wist te mobiliseren. Want platen werden niet zomaar een hit in de sixties. Samen met de fanclub bedachten ze een strategie: ‘Cha La La, I Need You’ werd massaal aangevraagd als verzoekplaat in de programma’s van Stan Haag, Tineke, Gerard de Vries, Rob Out, Lex Harding en Jan van Veen.

DJ Stan Haag verzuchtte: “Het lijkt hier wel de Shuffles-show, lieve luisteraars. Zo ontzettend veel briefkaarten krijgen we met dit verzoeknummer”. Dankzij alle airplay groeide het nummer uit tot een hit. De single stond 19 weken in de Top Veertig, bereikte de 2e plaats en wereldwijd werden er vijf miljoen singles van verkocht.

 

 

 
Translate »
Share This