Vandaag viert Eric van Tijn zijn 65e verjaardag. Gefeliciteerd! Als zoon van een geluidstechnicus groeit de Nederlandse muziekproducent in spé op met muziek en het is dan ook niet zo vreemd dat hij een carrière nastreeft in de muziekwereld. Tijdens zijn studie speelt Eric niet alleen in diverse bandjes, maar weet in die periode ook een gouden plaat in de wacht te slepen voor een single met Patricia Paay.

In deze periode produceert hij ook de muziek van de tv-serie ‘De Familie Knots’. Zo komt hij in contact met Jochem Fluitsma. Het wordt het begin van een uiterst succesvolle periode voor de twee producers. Mai Tai en Richenel zijn ontdekkingen van Eric en Jochem. Met name Mai Tai krijgt ook veel succes in het buitenland. Dat geldt ook voor hun ontdekking van de boyband Caught In The Act.

Eric en Jochem schreven en produceerden voor veel grote Nederlandse artiesten. Om maar een paar te noemen: Andre Hazes , Status Quo, Guus Meeuwis, Dolly Dots, The Scene, Rene Froger, Engelbert Humperdinck, Gerard Joling, Willeke Alberti, Andre van Duin, Paul de Leeuw en Montserrat Caballe. In 1994 schrijft het tweetal het nummer ‘Vrede’ voor Ruth Jacott. In dat jaar doet de zangeres met dit nummer mee aan het Eurovisie Songfestival en behaald een verdienstelijke 6e plaats in de finale.

Een nog beter resultaat zet Edsilia Rombley neer in 1998 met ‘Hemel en Aarde’ (1998). Ook dit nummer is geschreven door Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. Goed voor een 4e plaats op het Eurovisie Songfestival.  In 1996 scoorden Eric & Jochem een nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig met hun zelfgeschreven ‘Ademnood’, uitgevoerd door Linda, Roos en Jessica. In datzelfde jaar scoorden ze, maar dan onder hun eigen naam, ook nog een nummer 1 hit in Nederland:’15 miljoen mensen’. Wegens zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek kreeg hij samen met Jochem Fluitsma in 2018 de Lifetime Achievement Award van Buma/Stemra. Van Tijn heeft ook de muziek van het Eurovisiesongfestival 2021 gecomponeerd.

 
Translate »
Share This