Op 12 januari 1974 komt het Electric Light Orchestra binnen in de Daverende Dertig met ‘Show down’.  Jeff Lynne schreef dit nummer in zijn ouderlijk huis, in de woonkamer. Aanvankelijk had de song als werk titel ‘Bev’s Trousers No. 7’. In Amerika stond het nummer op hun album ‘On the third day”. Om de Britten in 1973 tegemoet te komen, werd het nummer “verheven” tot titeltrack van het eerste verzamelalbum van ELO, maar dat was wel een jaar later.

De Engelse groep werd in 1971 opgericht door Roy Wood, Jeff Lynne en Bev Bevan en kwam voort uit de sixties band The Move. In 1973 behaalden ze voor het eerst de Nederlandse hitparades met de single ‘Roll over Beethoven’, geschreven door Chuck Berry. ‘Showdown’ was daarvan de opvolger. John Lennon kon het nummer wel waarderen; hij vond ELO de rechtmatige opvolger van The Beatles.

Wood was toen al vertrokken bij de ELO; dat deed hij kort na het verschijnen van het debuutalbum in 1971. Hierna werd Lynne de onbetwiste leider van de groep. Lynne was niet alleen de schrijver van ‘Showdown’, hij produceerde het ook. Het nummer werd opgenomen in de AIR studio`s in Londen, in het voorjaar van 1973. Wie de vrouwelijke backing vocals verzorgt op ‘Showdown’ is nog altijd een mysterie. Het zou goed mogelijk zijn dat het met enkele studio truckjes Jeff Lynne himself was. ‘Showdown’ bereikte de 25e plaats in de Daverende Dertig.

 
Translate »
Share This