Op 21 oktober 1972 is ‘Listen to the music’ van The Doobie Brothers uitgeroepen tot de nieuwe Troetelschijf op Hilversum 3. Het nummer werd geschreven door Tom Johnston en stond op de LP ‘Toulouse street’. Tom was de zanger en gitarist van de Doobies, die de vredesboodschap van het nummer als volgt omschrijft: “De akkoorden van het nummer deden me denken aan iets positiefs, dus de tekst kwam uit een soort utopisch idee dat als de leiders van de wereld samen zouden komen op een of andere grasheuvel en ofwel genoeg dope rookten of gewoon zitten en luisteren naar muziek en alle andere onzin vergeten, de wereld een betere plaats zou zijn. Het was erg utopisch en erg onrealistisch. Op dat moment leek het een goed idee.”

De Amerikaanse band wordt in 1969 opgericht door zanger/gitarist/songschrijver Tom Johnston en drummer John Hartman. De uiteindelijke bandnaam wordt bedacht door een huisgenoot van Johnston; het is hem opgevallen dat de jongens gek zijn op doobies (de Californische benaming voor joint, stickie). In 1972 breken The Doobie Brothers internationaal door met dit ‘Listen to the Music’, die de 11e plaats in de Billboard top 100 haalt. In de Daverende Dertig bereikt de single de 7e plaats.

Als begin 1975 de Doobie Brothers naar Nederland komen voor twee concerten in de Amsterdamse Jaap Edenhal, slaat de vonk van het nummer opnieuw over op het platenkopend publiek. Een bezoekje aan de Toppop-studio doet de rest: het dan drie jaar oude ‘Listen To The Music’ wordt dan opnieuw een hit!

 
Translate »
Share This