Het is 28 december 1983, als het droevige nieuws bekend wordt gemaakt, dat Dennis Wilson is overleden. Hij was in de haven van Marina Del Rey in de buurt van Los Angeles aan het zwemmen. Hij verdronk. Dat was vreemd, omdat hij goed kon zwemmen. Uit onderzoek blijkt later, dat hij te veel had gedronken. Hij leed ook aan een alcohol- en drugsverslaving.

In 1961 richtte Dennis samen met zijn broers Brian en Carl, Mike Love (een neef van de Wilson`s), Al Jardine en Bruce Johnston The Beach Boys op. Hij is het, die aan zijn broer Brian en Mike Love vroeg een liedje te schrijven over zijn favoriete sport, surfen, te schrijven. Het resulteert in hun eerste hit
“Surfin”. Brian was ook de meest creatieve brein in de groep: hij schreef de meeste nummers. Met “Sloop John B”, de eerste single van hun beroemde “Pet Sounds” album, bereikte de 1e plaats in de Top 40.

Vreemd genoeg werden klassiekers als “God Only Knows”( de hemel in geprezen door o.a. Paul McCartney, David Bowie en Elvis Costello) en “Good Vibrations”(vaak genoemd als beste single aller tijden) geen nummer 1 hits in Nederland. In 1977 bracht Dennis Wilson als eerste van de groep een soloalbum uit, getiteld “Pacific Ocean Blue”. Het is hem echter nooit gelukt een opvolger daarvoor te maken. Dankzij bemiddeling van President Ronald Reagan krijgt Dennis Wilson een zeemansgraf. Hij werd 39 jaar.

 

 

 
Translate »
Share This