• Twitter
  • Facebook
Credits: Allan Warren, Wikipedia

VandaagRadio en Hitzound organiseren dit jaar een Eurovisie Top 40. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Breng hier jouw stem uit op je favoriete Eurovisie nummers aller tijden. De lijst zal worden uitgezonden op zaterdag 6 mei op VandaagRadio met DJ Corné Wolfs en op Rivierenland Radio met DJ Rob de Vaan (14.00-17.00). Op Rivierenland Radio zullen Erik Beks, Dick Westerdijk en Kees Veerman voor flitsende songfestival bijlages zorgen tussen 12.00 en 14.00 en 17.00 en 23.00 uur.

Terug naar de sixties gaan we voor deze op één na laatste Songfestival tip: Cliff Richard met ‘Congratulations’. Het Eurovisie Songfestival vond dat jaar plaats in Londen, dankzij de overwinning van Sandi Shaw in 1967 met haar beroemd geworden ‘Puppet on a string’. Zeventien landen streden om de eer in de Royal Albert Hall. De deelname van Cliff hield voor hem een zeker risico in, want hij was tenslotte al jarenlang een gevierde popster. In 1957 werd ‘Move it’ zijn allereerste hitparade succes en daarna scoorde Cliff wereldwijd hit na hit!

Zijn Eurovisiesongfestival bijdrage ‘Congratulations’ was geschreven door Bill Martin en Phil Coulter. Zij hadden in 1967 ook het winnende liedje geschreven voor Sandi Shaw. Het maakte Cliff, die optrad in een double-breased blauw pak met wit overhemd, inclusief roesjes, tot de gedoodverfde winnaar. Hij kreeg dan ook het meeste applaus van het publiek. Toch zou de jury anders beslissen. Het werd heel spannend overigens, want met alleen nog Duitsland en Joegoslavië, die punten mogen geven, stond Cliff op nummer 1 (26 punten), met Spanje op de 2e plaats (23 punten). Maar Duitsland gaf Cliff maar twee puntjes en 6 aan Spanje. Hoewel Cliff nog zou kunnen winnen, kregen zowel Engeland en Spanje geen punten van Joegoslavië. Met 1 puntje verschil won ‘La, la, la’ van Massiel voor Spanje.  De einduitslag heeft Cliff niet gezien, want nadat hij het podium had verlaten, lie hij regelrecht naar de toiletten, waar hij zichzelf opsloot. Maar uiteindelijk bleek ‘Congratulations’ een veel groter internationaal succes dan ‘La la la’ van Massiel. In Nederland behaalde Cliff Richard de eerste plaats van de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This