Vandaag bereikt Burt Bacharach de respectievelijke leeftijd van 91 jaar. Hij studeerde muziek aan de universiteit en Mannes School of Music. Van 1950 tot 1952 diende hij in het leger, waar hij pianist was in een officiersclub en na zijn overplaatsing naar Duitsland werd hij arrangeur van een dansorkest. In de periode 1958-1961 was hij pianist en bandleider voor Marlene Dietrich.

In 1957 begon zijn samenwerking met de tekstdichter Hal David, die hij had leren kennen omdat beiden werkten bij een muziekmaatschappij. In 1962 kwam het eerste succes met de toenmalige achtergrondzangeres Dionne Warwick. Zij plaatsen haar op de voorgrond en gaven haar de single ‘Don`t Make Me Over’, dat een verdienstelijke hit werd in de Billboard Hot 100. De volgende tien jaar bezorgde het duo haar 20 Billboard top 40 hits, waarvan er zeven de top tien haalden. Zoals ‘Walk On By’ en ‘Do You Know The Way To San Jose’.

Bacharach was al dan niet met Hal ook verantwoordelijk voor talrijke hits, die onder meer gezongen werden door The Carpenters, Aretha Franklin, Tom Jones, Cilla Black, Dusty Springfield, Luther Vandross en Scott Walker. Voor Herb Alpert schreef hij de klassiek geworden ‘This Guy`s In Love With You’. Ook “Raindrops Keep Falling On My Head’(B.J.Thomas) en ‘Arthur`s Theme’ (Christopher Cross) waren internationale kassuccessen dankzij hem. Bacharach`s muziek wordt veelal geclassificeerd als ‘easy listening’ en gewaardeerd voor de opvallende melodielijnen en licht klassiek georiënteerde stijl.

 

 

 
Translate »
Share This